Site Overlay

Test av Bygland Bryggeri sitt Espe råøl

På Norsk Kornølfestival i 2017, under NM i tradisjonsbrygging var min favoritt Arve Espe sitt fruktige og balanserte øl. I fjor var jeg konferansier på festivalen (vil legge ut om dette senere) men smaksløkene mine var ikke helt friske etter forkjølelse. Arve Espe vant imidlertid med sitt øl, så det er ingen grunn til å tro at det smakte noe dårligere.

Jeg gjorde et intervju med Torkjel Austad i forbindelse med at han hadde eksperimentert med denne kveiken i et nytt råøl, og endte opp med et meget vellykket brygg. Såpass bra at denne kveiken nå er blitt hans favoritt. Heldigvis for meg hadde han en flaske han ville dele med meg.

Jeg fikk også en flaske med hans siste utgave av «Sveikadden» som jeg vil lage en egen post på.

Litt om brygginga:

Råøl mesket på 70 grader med einerlåg. Vørter er rent sakte gjennom en pose med Willamette humle, og gjæret med Espe-kveiken på 30 grader.

OG 1.090 – FG 1.020 = 10%

Her er smaksbildet på ølet han vurderer å kalle «Ølhunnen». 😀

Espe Kveik, Bygland Bryggeri 10% råøl:

Nydelig «dyp» luktbilde, mye nøtter og karamell, dypere lukt av ville blomster, noe honningpreg og krydder.

Svært fyldig! Fruktig, i retning «saftig» eller «juicy».

Søt og svært maltrik, snev av vanilje, en del mandarin og fersken. Utrolig kompleks og floral!

Peprete (perlende), hint av peppermynte, litt i gaten av urte- og umamismaken fra rosé- og hvit pepper (uten selve «pepperet»).

Kremete og bittelitt oljete munnfølelse.

Godt temperert og luftet gir denne ingen bitterhet, svært lite beskhet, og beskjeden syrlighet.

Snev av våt jord og nyslått høy, men først fremst «hasselnøttkrem» og myk smak av mandariner, og en anelse kaffe. Som et lite dessertmåltid som kunne minnet litt om jul: knekte nøtter, søte mandariner, «tomtebrygg», en juledram eller konjakk og en liten kaffetår på tampen… Svært mange smaker i en «liten» øl.

En sterk, nydelig, tung men samtidig frisk nok øl som «metter,» og som jeg GJERNE ville bestilt etter en deilig middag med and eller vilt, og innbiller meg at den går til mildere oster og mildere syltetøy som f.eks. temarmelade.

Smaken beveger seg i samme gate som Kveika Rugøl fra Voss Bryggeri.

Drikk den gjerne kaldere om du ønsker mer bitterhet og syre og mindre sødme (og et «smalere» smaksbilde).

En utrolig spennende og komplekst øl i et smaksbilde jeg er veldig begeistret for!

I tillegg fikk jeg Gjernes kveik med hjem.

Tusen takk!!

Author: Ølhunnen

Jeg er 52 år, bosatt i Akershus, og kjører en rød og hvit Moto Guzzi Breva 750 motorsykkel og jobber som frilans makeupartist. Jeg er mat (og drikke) entusiast, og kanskje litt nerdete når det kommer til øl. Jeg digger generelt sett alt som er norsk, og her er øl intet unntak. Vi kjører campingvogn med vår hund rundt om i Norge for å smake norsk lokalmat, eller reiser rundt for å brygge med bryggere innen norsk tradisjonsøl med deres egen gårdsgjær som kalles kveik og som nå tar verden med storm. Jeg er medlem i Askim Ølklubb, er uteksaminert øldommer fra Norbrygg og har vært øldommer på blant andre Norsk Kornølfestival, og vært konferansier på samme festival. Jeg er dommer også i regi Norbrygg, og har blitt spurt av Norbrygg om å være pådriver for å få flere kvinner til å smake øl. Jeg søker derfor kvinner til øl-relaterte aktiviteter. Send e-post til solvi@norbrygg.no _____ Are you from outside Norway, but are planning visit this country for tasting norwegian traditionally beer (with kveik :) ) or some good food, or just wanna see our beautiful country, please take a look at this site for good advices: www.ridenorway.com

Scroll Up