Intervju med Torkjel Austad – Bygland Bryggeri

Publisert den

Jeg møtte Torkjel Austad fra Bygland Bryggeri på Paléet i Oslo fordi han hadde råøl med kveik fra Arve Espe (Hornindal), det som ble mitt favorittbrygg på Kornølfestivalen (NM i tradisjonsbrygging) høsten 2017 i Hornindal.

Det morsomme er at dette også ble hans favoritt. Han serverte denne ølen på Norsk Ølfestival, men jeg var på jobb denne dagen.

Men lykkelig ble jeg da Torkjel tok kontakt og sa han ville gi meg en flaske, og i tillegg hadde et rør med Sigmund Gjernes kveik og sin siste versjon av «Sveikadden» å avse. Dette vil jeg lage en egen post på.

Vi avtaltes å møtes i kjelleren på Paleet, og jeg fikk lov å gjøre et lite intervju med han.

Det ble en meget hyggelig lunsj. 🙂

Hvor kommer du fra?

Jeg bor i Oslo men er født og oppvokst i Kristiansand. Mine foreldre er fra Setesdal. Vi var der nesten hver helg. Med alderen kommer behovet for tradisjon og kultur sterkere fram, for ikke å snakke om identitet.

• Hvor gammel er du?

39 år

Hvor lenge har du drukket / likt øl, og husker du din første ølopplevelse?

Torkjel ler når han forteller – Jeg husker første gang jeg drakk så mye øl at jeg følte beruselse, det var da jeg drakk 1,5 liter plastflaske med CB fra Rimi, som ikke var kald fordi jeg hadde gjemt den av flauhet bak et skap så mine foreldre ikke skulle oppdage det. Så dro vi til Tresse i Kristiansand bak noen busker å prøvde å drikke dette her, riktignok 18 år og smakt øl før det, men dette var første gang jeg fikk min ordentlige ølopplevelse som jeg husker.

Men et par år senere reiste jeg til Australia for å studere og det var da jeg begynte å prøve ut forskjellige typer øl fra flere land. Jeg har også reist verden rundt mange ganger og besøkt sikkert 70 land og det gøyeste er da å smake kald øl fra de stedene jeg besøker.

Jeg likte nok øl fra første stund, sier Torkjel.

Når og hva brygget du for første gang? Var det vellykket?

Ja, det var sammen med en kollega på Wimp (senere Tidal) som jeg jobbet for i 2012, hvor vi brygget på jobben. Anbefalt førstegangsbrygg ble da Pale Ale. Så vi brygget omtrent en gang i måneden, såkalt «lønningspils» og for større fester. Det var svært vellykket.

Når ble du introdusert for kveik?

Det var boka til Lars Marius Gardshol som var et eureka for meg… der var alt jeg står for.. Siden den gang har jeg bare brygget med kveik.

Første gang jeg prøvde kveik med einer var et brygg med Gjernes kveik og var en oppskrift basert på William Holdens Vossaøl. Oppskriften ligger på Kveik-gruppa på Facebook.

Da jeg smakte det kunne jeg ikke tro mine egne smaksløker, det var første gang jeg prøvde einer og kveik. Jeg kunne ikke fatte hvor godt det var.

Så det bare fortsatte derfra da, med kveik, smiler Torkjel. Det må ha vært januar 2017 tror jeg.

Når og hvorfor startet du eget bryggeri? Og hvorfor Bygland?

Det var dette med tilhørighet og gamle tradisjoner som jeg tok med meg fra røttene til mine foreldre og min egen barndom. Det var helt naturlig at det måtte bli Bygland, som skulle være merkevarenavnet. Det er dessuten hyggelig å føre noe tilbake til Bygland, gjøre noe for Setesdal. Moro at man også kan leke litt med ordet «bygg» og «land» i ølsammenheng.

Men egentlig startet jeg med å holde foredrag før jeg startet eget bryggeri, der jeg satte meg inn i Setesdals egen ølbryggingshistorie. Jeg ble kjent med en tradisjonsbrygger i Setesdal som jeg fikk lov å brygge med. Det jeg lærte er at i Setesdal brygger de ganske likt slik de brygger i Voss. Nesten helt likt faktisk, det vil si med lang kok. Men siden kveiken er tapt bruker de vanlig gjær den dag i dag..

Jeg sier det hadde vært utrolig spennende om de fant kveik i Setesdal siden de har øltradisjoner der. Torkjel forteller at han er i gang med et prosjekt med universitetet i Agder, hvor de skal gå på kveikjakt i gamle brygghus. De synes dette med kveik er kjempegøy og interessant.

Hvor mange øl (typer) har Bryggeriet nå?

Sveikadden (4,7%)

Sveikadden Sterk (8%)

Møykjeddingi

Ølgnassen (kommer i februar)

Gamlegofa

Jolebassen

Hva er ditt neste prosjekt?

Bortsett fra å lete etter kveik og implementere det i fremtidig brygging (om vi finner det), så vil det være mulighet for at jeg fortsetter å jobbe med Espe-kveiken og råølen du fikk. Og mer eksperimentering og mer prøving med Vossabrygg. Det vil bli mer testing med stjørdalsmalt, og flere typer kveik.

Hvilket festivaler kan vi se deg på i 2019?

Sur & bitter i Sandnes, Håndverksølfestivalen i Oslo, Ose matmarknad, håper på Norsk Kornølfestival igjen, også blir det nok Askim Ølfestival, og kanskje til Horten matfestival (siden jeg ble tipset om det). Ellers blir det nok noen musikkfestivaler rundt om på Sørlandet og på Sørlandets matfestival i Kristiansand.

Favorittkveik?

Sigmund Gjernes-kveiken er utrolig allsidig. Vi har den i «Sveikadden» og i to juleøl, blant annet. Liker veldig godt Ebbegarden, som jeg kun har prøvd i råøl foreløpig. Har prøvd Raftevold en del også, og Framgarden. Men det er første gang jeg har prøvd Espe nå i januar, og det er blitt min nye favoritt!

Den er utrolig fruktig, til og med når du bare lukter på kveiken lukter den moden mango og plomme… egentlig alt mulig..

Etter Arve Espe må neste favoritt være Sigmund Gjernes og så Ebbegarden.

Gjernes er kjent for å gi mer sitruspreg, og Ebbegården mer appelsinpreg. Ebbegården er fin sammen med Stjørdalsmalt, sier Torkjel. Framgarden er fin å bruke til «kNEIPA», da den tropiske fruktsmaken fra Framgarden utfyller det fruktig fra humla. Ebbegarden er kjent for å framheve mer bitterhet, så jeg har ikke brygget noe særlig med humle når jeg bruker Ebbegarden.

Tips til hjemmebryggere som ønsker å brygge med kveik?

Meld dere inn i «Kveik»-gruppa på Facebook, og kanskje også «Tradisjonsbrygging», og «kjøp og salg av kveik». Ellers anbefaler jeg på det sterkeste å kjøpe boka «Gardsøl» til Lars Marius Gardshol, og videre vil jeg anbefale å begynne med Sigmund Gjernes kveik og starte å brygge «Vossaøl».

For 25 liter øl, bruk en halv handlepose einekvister (skylles), med et oppkok av einerlågen på 3-4 minutter for å unngå at det blir beskt. La temperaturen på meskevannet synke til riktig mesketemperatur. Dersom du brygger Vossaøl kan den kokes ned over flere timer – gjerne over ild – for karamellisering. Kjøl ned til 40, pitch 5-10 gram kveik eller lag «mariaue». Rist inn masse oksygen og hell i gjærnæring. Det hele skal nå gjæres på 40 grader og er ferdig på 2-3 dagers tid. Sett den gjerne på varmekabler med pledd rundt, men kveiken generer mye varme selv også.

Gjæren «bunnhøster» du etter tapping. Hell den over i et sterilt syltetøyglass og sett den i kjøleskap til neste brygg, der du bruker omlag 1 teskje av gjæren på ny.

http://bygland.beer/

http://www.surbitter.no

http://www.norskkornolfestival.no

https://osematmarknad.no

http://www.hortenmatfestival.no

https://håndverksølfestivalen.no

https://www.facebook.com/events/207403856567213

http://sorlandetsmatfestival.no

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.