Site Overlay

Eik & tid for tapas

Hjemmelaget tapas med Eik og tid Eldr, 6,6 ABV.

Tapas er jo best når det  består av flere smaksbilder som surt, søt, umami og salt.  Denne dagen kjøpte jeg inn alt fra friskt til tungt, salt til syrlig.

Gulrøttene ble ikke rørt.. det samme med oliven og soltørkede tomater, «amerikansk» spekemat og  annet tilbehør.

Det som derimot ble spist var maten som var laget med litt håndhjelp.

Rå scampi stekt i hvitløk, chili og olivenolje, hvor jeg kokte ut stekepannen med rå-yoghurt, litt laktosefri kremfløte og laktosefri blåbær youghurt, Ipanema og koker med hvitløk og chili og hvor blåbærsmaken som gjør smaken superinteressant og god! (Jeg liker smaken bedre på laktosefrie melkeprodukter..) videre italienske kjøttboller, asparges surret i bacon stekt i litt trøffelolje, bacon surret rundt dadler stekt i en dasj granskuddsirup (blir ikke mer søtt uansett 😉 ).
Smørdampede poteter og grønnsaker, friske sukkererter, søte tomater, et par syltede løk og noen stekte..

Hva drikker man til tapas med relativt forskjellige smaker og god del umami?

Hjemmelaget tapas som ikke for sterk på smak passer utmerket til det balanserte råøl fra Eik & Tid.

(Ujålete mobilbilde mannen min tok før tallerkenene og den flotte ølflaska fra Eik & Tid kom på bordet)

Det måtte bli noe syrlig. Håpet om at Eik & Tid sin syrlige råøl ikke skulle være for syrlig slik at det slår ihjel maten som ikke er overkrydret eller for sterk. Vi liker mat hvor smaken på råvaren får spille hovedrollen. Mat med mye umami er utfordrende når det gjelder vin og øl, men øl med en viss syrlighet fungerer utmerket.

Det som slo oss mest var at ølet ikke var så syrlig og smaksterkt som vi fryktet. Det komplimentere maten utmerket. Sausen med snev av blåbær og den bæraktige følelsen på ølet bandt det hele sammen i en fin symfoni.

Det er en fordel at ølet ikke er for kaldt, slik at aromaen trer godt frem.
Søtsmaken fra syltet løk, hintet fra blåbær, dadlene og umamien er helt fantastisk til denne ølen.

Hadde retten vært sterk som indisk måtte vi nok gått for en mer smakssterk øl. Til denne behagelige retten (ukrydrede) passer Eldr helt fantastisk.

Smaksbilde:
Eik & Tid – Eldr:
Lukt av gran med toner mot einer. Svak røyk eller «karamell» aktig. Pasjonsfrukt.
Smak av tørre einer og gran, norske skogsbær, snev av stikkelsbær, umodne rabarbra, hint av epler og bringebær, med mild surøl preg.
Utrolig god og balansert.
Frisk, syrlig og halvtørr.
Ingen unoter. Fantastisk øl!
Batch: #50

Bon appetitt og god helg.

Author: Ølhunnen

Jeg er 52 år, bosatt i Akershus, og kjører en rød og hvit Moto Guzzi Breva 750 motorsykkel og jobber som frilans makeupartist. Jeg er mat (og drikke) entusiast, og kanskje litt nerdete når det kommer til øl. Jeg digger generelt sett alt som er norsk, og her er øl intet unntak. Vi kjører campingvogn med vår hund rundt om i Norge for å smake norsk lokalmat, eller reiser rundt for å brygge med bryggere innen norsk tradisjonsøl med deres egen gårdsgjær som kalles kveik og som nå tar verden med storm. Jeg er medlem i Askim Ølklubb, er uteksaminert øldommer fra Norbrygg og har vært øldommer på blant andre Norsk Kornølfestival, og vært konferansier på samme festival. Jeg er dommer også i regi Norbrygg, og har blitt spurt av Norbrygg om å være pådriver for å få flere kvinner til å smake øl. Jeg søker derfor kvinner til øl-relaterte aktiviteter. Send e-post til solvi@norbrygg.no _____ Are you from outside Norway, but are planning visit this country for tasting norwegian traditionally beer (with kveik :) ) or some good food, or just wanna see our beautiful country, please take a look at this site for good advices: www.ridenorway.com

Scroll Up