Sveikadden har blitt voksen

Publisert den

Sveikadden er blitt voksen, eller fått en «storebror». Si hei til Sveikadden Sterk.
Mange er enige om at kveikøl først kommer til sin fulle rett når den får lov til å få gå hele veien til mål og bestemme spillereglene selv.

Torkjell Austad fra Bygland Bryggeri har laget denne sterkere variant av sin opprinnelige «Sveikadden» og jeg var heldig å få med meg en flaske i forbindelse med et intervju jeg gjorde med ham.

Denne Sveikadden er en sterk utgave med alkoholnivå på 8%.

Jeg har tidligere prøvd hans siste brygg, en råøl med Espekveik på 10%. Denne gang er det Sveikadden Sterk som skal prøvesmakes.

(Etiketten på bildet over er ikke korrekt og gjenspeiler ikke innholdet som er Sveikadden Sterk. Se derfor etikett under)

Slik ser etikken ut på Sveikadden Sterk ut.
Den har fått mer farge i ansiktet og et bredt smil.
Og jeg er saktens enig. Dette kan man smile av!

Smak og luktbilde:

Lukter rent og innbydende, sitrus og nøtter. Også noe tropisk uten at jeg helt klarer å sette fingeren på det. Kanskje pitahaya eller enda litt tyngre, som lichi. Og vanilje. Og noe mer i retning av melkesyrebakterier? Akkurat denne lukten synes jeg er noe vanskelig å avdekke. Ellers relativt svakere aroma enn testølet med Espe kveik som Torkjel leverte meg sammen med denne.

Syrlig smak med noe bitterhet og sødme. Jeg merker en svak papiraktig smak som også minner om mel eller tørr kjeks. Den oppleves også noe sur. Begge disse to bildene merker jeg fra kveiken. Syrligheten går i retning av både appelsin, sitron og lime. Nøttearomaen jeg luktet er i retning av makadamia og sopp på smak.

Ølet er friskt og oppkvikkende, med moderat mengde bitterhet. Nøttesmaken trer mer frem etterhvert som ølen får luftet og temperert seg. En anelse peprete som i rosépepper og noe som minner om umami.

Ettersmaken er syrlig med et snev av «fete nøtter».
Luktbildet forandrer seg og går mer i floral retning etterhvert som ølet får temperert og luftet seg.

Mer friskt enn fyldig. Frisk som et glimrende sommerøl! Fyldig nok til å drikkes hele året.

Om jeg foretrekker denne framfor butikk varianten?
Så avgjort!! For meg framstår denne som en komplett øl.

I Sveikadden er det brukt Sigmund Gjernes kveik, og jeg fikk også med seg bunnhøstet Gjernes fra Torkjell. En fin måte å lære seg smaksprofilen på kveik er å smake på selve gjæren.

Jeg takker for Espe-øl, Sveikadden og Gjernes kveik!!

Følg Torkjel og Bygland Bryggeri på Facebook:
Bygland Bryggeri på Facebook
Besøk hjemmesiden:
Bygland Bryggeri