Site Overlay

Øldommerkurs – Norbrygg – Bergen

Vil Vite senteret var host for Norbrygg sitt kurs i Bergen. Vi var rundt 22 stykker på kurset.

Helgen 23 til 24.mars var jeg i Bergen, og jeg kom hjem «god og mett» på inntrykk, lærdom, øl og mat.

Jeg tok nattoget fra Oslo og var forberedt på at jeg kanskje ikke klarte å sove stort så jeg så i grunnen fram til å få lest meg ytterligere opp på øl de timene jeg ikke skulle klare å sove.. Jeg var såpass sliten etter noen hektiske uker at jeg ikke klarte å åpne pad´n.. så jeg sov langt mer og langt bedre enn fryktet.

Vel framme i Bergen var det omtrent 3 timer jeg ikke helt visste hva jeg skulle gjøre av meg. Heldigvis åpnet Ritazza ganske omtrentlig med ankomst, og bakerst i lokalene var det utrolig hyggelige omgivelser så jeg fant meg raskt til rette i.

Jeg hadde tatt med meg to Vossaøl og fire Kveika Rugøl som jeg – naivt nok – trodde jeg kunne nyte på toget (om det var lite folk). Men toget ble ganske fort fylt opp, så det var bare å glemme. Jeg var ikke engang tørst de 9 timene togturen tok, så Eplemoss forble uåpnet… den klarte meg imidlertidig å knuse etter kurset på vei til hotellet og i tillegg hadde den ene boksen med Kveika Rugøl gått hull på,… så det var ganske vått og klissete både utenpå og inni kofferten. Jeg hadde «fermentert» sminke, og «juicy» klær når jeg kom til hotellrommet.

Av rundt 22 deltagere på kurset og vi var tre «ølhunner». Deltagerne kom fra Jæren, Hamar, Ski og mange andre steder foruten Bergen og omegn. Endel hadde erfaring med hjemmebrygging, andre har drukket øl «hele» sitt liv. Mens jeg kommer som newbie med interesse hovedsakelig for de mer maltdrevne øl og spesielt hovedinteresse for øl med kveik.

I ukene før kurset pugget jeg pensum, lest, laget tankekart, kjøpt forskjellige kategorier øl og prøvd å lære meg alle de andre ølene jeg har liten eller ingen kunnskaper om. Jeg var derimot ikke ferdig med lesningen da jeg måtte avlegge «teorikurset» på nett, men det gikk kjempebra med kun 1 feil.

Per Øyvind Arnesen er øldommer for Norbrygg og Cicerone Certified Beer Server

På kurset lærte vi om viktigheten av å følge typefortegnelsene (smaksprofilene) av de forskjellig ølene, at de må dømmes temmelig «bokstavelig», ellers bør ølen flyttes til en annen kategori av bryggeren, så her er det viktig for bryggeren å sette seg godt inn i kategoriene før de klistrer på typebetegnelsen for ølet sitt. Vi lærte om usmaker og hvordan vi kan arrangere kvelder med prøvesmaking av øl, usmakskvelder og annet morsomt. Vi lærte oss viktigheten av dommerens rolle i konkurranser, logistikk o.l.

Når der gjelder typeriktighet er det bestemt å være «streng» på dette med tanke på å hjelpe bryggeren til å enten å flytte ølet til riktig kategori, eller å hjelpe bryggeren til å få et mer typeriktig og forhåpentligvis også et enda bedre øl.

Kurset arrangeres av Norbrygg og de jobber for å få kartlagt flere kategorier men krever at kategorien ikke kun er en «døgnflue». Noe som betyr at ikke alle kategorier medberegnes i de utarbeidelsene de gjør.

Kurset inneholdt prøvesmaking av usmaker man kan finne i øl. Denne delen synes jeg er ekstra spennende. Dels fordi jeg har dårlig toleranse for visse smaker i øl, og derfor så fram til å få kartlagt disse «usmakene». Dels fordi det skal bli nyttig når vi skal begynne å brygge hjemme selv, men ikke minst når jeg skal bedømme hjemmebrygg på festival til sommeren.

Dette er forøvrig mitt andre usmakkurs siden Norbrygg Akershus hadde kombinert årsmøte og usmakkurs for en ukes tid siden.

Jeg hadde da noe problemer med å skille svake DMS mengder fra fra Diacetyl, da jeg synes de kan være litt like.

Her er mine preferanser basert på Carlsberg som preferanseøl, med avdekket usmak: diacetyl og/eller DMS… så da blir det noe vanskeligere å avdekke lukten/smaken..

Diacetyl:

Men når man tenker på popcorn smør, og mais skjønner man jo likheten. Jeg erfarer vel så langt at Diacetyl kan virke noe søt og godteriaktig først, kanskje litt fet billig smørbukk, for så forandre seg til mer smør- eller brødaktig.. og med noe ekkel eukalyptus dyppet i smør…? Minner om noe alkoholaktig også.. ? Den er nokså flyktig så noen av smakene kan forsvinne fra glasset underveis..

DMS:

Jeg synes alltid det først lukter papp før den egentlige lukten kommer fram.. For min del smaker jeg det bedre enn jeg lukter. Kokte grønnsaker er nok mer det jeg kjenner igjen på DMS. Ikke så mye mais.. Noen sier kokt kål..

Acetaldehyd:

Acetaldehyd har en fruktaroma/smak, hovedsakelig en oksidert grønnlig lukt som av epler. Friske, umodne eller overmodne epler er blitt nevnt. Selv kjenner jeg denne smaken noe forskjellig utfra hvordan utgangspunktet er. Forrige gang smakte asetaldehyd mer friske, denne gangen smakte det mer som tørre eplekart.. Tidligere synes jeg denne smaken kan virke friskere og nesten litt sider-aktig.

Papp:

Denne smaken synes jeg var vanskelig å merke… kanskje fordi ølen i utgangspunktet hadde DMS..? Dette er smaken man kan kjenne fra ølen «dagen derpå». Men angivelig vanskeligere å kjenne etter kun «kort tid» i glasset.. Kan lukte/smake papp, evt rosiner / kirsebær (i en annen «fase»). Jeg synes lukten kan minne litt om stall blandet med smørlukt.. og smaken minne litt om harsk smør… men igjen kan det komme av at testølet hadde usmaker.

Mercaptan:

Dette er det man putter i gassen for at den skal bli merkbar ved lekkasje. Jeg synes den har metallisk lukt.. Andre synes det kan minne om kloakk, råtne grønnsaker eller svovelaktig som kokte egg, eller soyasaus..

Isovaleric:

Lukter vanvittig sur tåfis. Andre mener det smaker ost, geit..

Gjærpreg:

Jeg synes det smaker mer epleaktig, godteriaktig… Minner om hjemmelaget likør.. angivelig fra gjørsmaken på hjemmelaget sprit? .. jeg synes det er noe fruktig i dette… Mens andre sier «noe grønt», lakrisaktig eller rå erter..

Fusel:

Når noe går galt i bryggingen.. lukter forferdelig vond sprit! Har aldri smakt kamel, men er omtrent slik jeg forestiller meg det kan lukte! 😄 Noe «stall»aktig.

Dette er noe av det vi lærte disse to dagene…

Vi hadde det koselig med middag på Røyk BBQ og tok ett par pils eller flere på Henrik Øl og Vinstove der de hadde et par tre øl med kveik, Fyne Røsslyng fra Kinn Bryggeri og Langlo surøl fra Haandbryggeriet, og Eik og tid sin Mosaikk.

Jeg hadde rundt 7 timer til rådighet etter kurset søndag og det var dårlig vær.. så jeg tilbragte ettermiddagen på den koselige lille Cafe Aura til det stengte, og gikk så over til Tak Mahal Tandoori Restaurant og bestille meg deilig middag med indisk øl, som forøvrig var så full av DMS at jeg ikke klarte å drikke opp et glasset og langt fra alt innholdet i flasken. Men fornøyelig var det, og hyggelig betjening.

Jeg kom hjem mandag morgen, trøtt og sliten etter å ha sovet dårlig i flere netter på tog og hotell, og fått litt lite søvn uken med mye jobb og forberedelser til viking shoot for The Viking Planet, det nye aktivitets senteret som åpner i juni.

Tirsdag reiste jeg til Tønsberg for å delta på Damer og Øl på Stasjonen. Det kan du lese om her:

https://www.tb.no/nyheter/tonsberg/mat-og-drikke/billettene-ble-revet-bort-da-stasjonen-inviterte-til-nytt-konsept-det-blir-en-tradisjon/s/5-76-1024338

Våren er her og aktivitetesnivået er i «full rulle»!

Author: Ølhunnen

Jeg er 52 år, bosatt i Akershus, og kjører en rød og hvit Moto Guzzi Breva 750 motorsykkel og jobber som frilans makeupartist. Jeg er mat (og drikke) entusiast, og kanskje litt nerdete når det kommer til øl. Jeg digger generelt sett alt som er norsk, og her er øl intet unntak. Vi kjører campingvogn med vår hund rundt om i Norge for å smake norsk lokalmat, eller reiser rundt for å brygge med bryggere innen norsk tradisjonsøl med deres egen gårdsgjær som kalles kveik og som nå tar verden med storm. Jeg er medlem i Askim Ølklubb, er uteksaminert øldommer fra Norbrygg og har vært øldommer på blant andre Norsk Kornølfestival, og vært konferansier på samme festival. Jeg er dommer også i regi Norbrygg, og har blitt spurt av Norbrygg om å være pådriver for å få flere kvinner til å smake øl. Jeg søker derfor kvinner til øl-relaterte aktiviteter. Send e-post til solvi@norbrygg.no _____ Are you from outside Norway, but are planning visit this country for tasting norwegian traditionally beer (with kveik :) ) or some good food, or just wanna see our beautiful country, please take a look at this site for good advices: www.ridenorway.com

Scroll Up