I Vadsø ligger mikrobryggeriet Qvænbrygg, med 6 øltyper og i med flere og enda mer spennende øl i vente. Bryggeriet ligger i gamle slakterlokaler som også har huset et treningssenter. Med andre ord, det er et sted med blod og svette i veggene… De har imidlertidig renset ut all «bad karma», som de sier, og tilfører nå stedet kun «veganske» aktiviteter.
Vår lille familie på tre inkludert hunden Diesel av typen Lancashire Heeler (som forøvrig ikke er betegnelsen ølhund verdig fordi han ikke engang liker hunde-øl) kjøpte i fjor en liten, men praktisk campingvogn for å reise rundt i Norge for å spise og drikke oss gjennom det langstrakte land. Det ble mange flotte uker rundt om i den sørlige delen av Norge, deriblant siderslepp i Ulvik, matfestivaler i Bygland, Stavanger, Trondheim og Horten, brygging av råøl med kveik i Hornindal og mange fine naturopplevelser.
I år skal vi spise og drikke oss gjennom resten av landet, og vi startet i Vadsø med bryggeribesøk hos Qvænbrygg.
Men som en liten intro må jeg bare nevne et par morsomme ting, som at min mann selv er fra Finnmark og er kven, altså en minoritetsbefolkning med geografisk nordfinsk opprinnelse, så det er jo med litt stolhetsfølelse å vite at ølet er laget av kvener.
Skal sies at vi tyvsmakte på ølet til Qvænbrygg ved to anledninger den helgen. Vi fikk nemlig presentert ølet med en flott inføring av bryggeriet av min manns niese under et slektstreff vi hadde denne helgen, og vi valgte dette ølet også under restaurantbesøk på Havhesten på vakre Ekkerøy under vårt opphold der. Der traff vi faktisk også Ole Kristian Gaski og hans datter, som faktisk kom bort til bordet og presenterte seg for oss. For en hyggelig overraskelse!
Vi hadde flere flotte dager på Ekkerøy samt fricamping utenfor Vadsø med flere fine naturopplevelser hvor jeg opplevde å få «studere» matgilde til et titalls kvitnos (en delfinart av slekten springere), ugler og havørn i tillegg til en albinorein på vei oppover til Vadsø.
Med andre ord, en svært vellykket start på vårt andre år med «etetokt».
Vi gjorde intervju med Ole Kristian Gaski, som du finner lenger ned i saken. De andre på laget er Stian Didriksen som dessverre ble forhindret fra å komme, samt Torgrim Jankila som var travelt opptatt med å brygge under besøket vårt.
Ole Kristian forteller oss at de er svært opptatt av råvarer, og god vannkvalitet som kommer fra byvannet i Vadsø. De brukte et år på å etablere seg, og når de skulle selge den første batchen regnet de med å bruke noen måneder, men det tok bare seks timer.
Bakgrunnen for den gode mottakelsen bryggeriet fikk da de lanserte ølet sitt, forklarer Ole Kristian med at Vadsø som samfunn har hatt sin andel av utfordringer, og at etableringen av Qvænbrygg ble et lyspunkt for befolkningen.
Filosofien bak ølet er tanken om noe varig. Det skal vare, og være bestandig, sier Ole Kristian. Det skal være robust, du skal kunne stå inne for det – en øl som snakker for seg selv.
Hos Qvænbrygg fikk jeg smake på flere av deres gode øl, samt noen prøvebatch av øl jeg absolutt håper vil komme for salg! Ølene er av meget høy kvalitet, og vi har mye spennende i vente!
Så hvordan smaker ølene til Qvænbrygg?
Dette er ølene jeg smakte:
#6 WIT
Dette er en øl med appelsinskall og nymalt koriander. Belgisk gjær, og flaskekarbonert.
Smaken er tropisk, men ikke veldig bitter fordi de – heldigvis – bruker kun skall og kjøtt, og ikke det hvite i skallet. Den har god del humlesmak og noe bitterhet, men er likevel balansert.
#5 IPA
Denne IPAen har de tatt litt «ned» på humlebitterheten. Humle med toner av sitrus og tropisk frukt, bla citra.
Bitterheten klorer seg ikke fast i munnen som mange IPAer kan gjøre, noe de prøver å unngå med denne ølen. Det synes jeg de har klart bra.
#1 Golden Ale
Veldig høy kvalitet på ølet, og tonene går i retning av malt, nøtter, lime og gress. En meget lett og god øl.
#4 Blonde
Tropisk aroma, sitrussmak med svak bitterhet og veldig balansert.
Qvænbrygg hadde flere prøvebatch jeg fikk smake på og jeg gleder meg til de kommer ut i produksjon! Dette er verd å vente på!
De som lurer hvor man får kjøpt ølet, er foreløpig kun i Vadsø og Vardø.
Jeg hadde imedlertidig en innrømmelse å komme med til Ole Kristian, og det var at jeg var en smule forutinntatt og kanskje til og med ørlitt fordomsfull over at mikrobryggeriene i Finnmark ville holde lavere kvalitet enn de som befant seg rundt Oslo-gryta… Der merdemiljøet kanskje er størst konsentrert.. Det ble gjort til skamme på allerede første bryggeribesøk, og glad er jeg for det! Det er med respekt å melde at ølet i Finnmark er vel så godt som øl ellers i landet! Og hvorfor skulle det ikke være det?
For der som ønsler å få tak i dette ølet må du foreløbig helt til Vadsø eller Vardø for å få tak i disse ølene. Men det er verd det!
Historien vil bli oppdatert med enda flere bilder og video.