Juga Mikrobryggeri

Publisert den

Du blir kanskje ikke så imponert over at et mikrobryggeri dyrker og malter sitt eget bygg helt til du hører at det foregår 70 grader nord! Brødrene Alf Emil og Mats Ørjan Paulsen i Juga Mikrobryggeri i Lakselv, Finnmark, tar definitivt ikke lett på betegnelsen «lokale ingredienser» når de brygger ølet sitt.

Det sies at humla – og nå snakker jeg om insektet – egentlig ikke er designet for å kunne fly. Den er for klumpete, og vingene er for små. Humla vet ingen ting om dette, selvsagt, så den flyr likevel. Litt sånn er det med Alf Emil og Mats Ørjan: Finnmark står ikke engang på Landbruksdirektoratets liste over kornproduserende fylker. Likevel har brødreparet de siste tre årene forsøksdyrket bygg på gården til Mats Ørjan, og i fjor høstet de ca 5 tonn bygg, 70 grader nord!

Chaga, bjørkeskudd og egendyrket korn 70 grader nord er bare noe av det Juga bruker som ingredienser i sine øl.
Øl med chaga er dagligdags i denne butikken hvor antikviteter, mat og øl møtes i skjønn forening.

Dette byggkornet bruker de i ølet de brygger på mikrobryggeriet sitt, Juga. De bruker riktig nok ikke utelukkende lokalprodusert bygg – ennå. Ca 10-15% er lokalt bygg, resten er importert tysk malt. Målet, forteller Alf Emil, er at alle ølene han lager skal brygges på lokalt bygg. 

Det hele startet egentlig med en antiktivtetsforretning som Alf Emil fortsatt driver. Herfra selger han antikviteter, gode historier, god mat – og nå også godt øl. Han har tatt i mot gjester fra hele verden hvis navn og status forblir hemmelig. Men ingen hemmelighet er det at H.K.H Kronprinsen er en av dem.

Alf Emil selv er den som disker opp skikkelig god og spennende mat når jeg kommer innom for å smake på Juga-ølet.
Imens trasker vi litt rundt å beundrer alt det rare man kan finne i to etasjer. Vi kjøpte med oss litt chagapulver og et finnmarks kart som vi skal dekorer vårt nyeste rom-prosjekt, et stilfult øl-rom, ikke bare til gubben men like mye til Ølhunnen. Her skal det sies at gubben angrer at han ikke kjøpte et håndlaget kart over norden fra 1700 tallet.

Juga er samisk for «drikk»

«Lettlurt» er første ølen vi får og den er brygget på bjørkeskudd fra finnmarks «skoger», det vil si fra dvergbjørk, så sankingen må være adskillig mer krevende enn vi sørpå er vant til.

Den serverer han sammen med torsk fra Nordkapp, en smakfull potetpure, appelsinsaus og sprøstekt skinke av villgris fra brorens gård i Oldefjord.Utrolig god fisk og potetmos (med hemmelige krydder)! Og en utrolig god skinke!

Den lyse pilsen «Lettlurt» ble serverert i et lite duggfrosset tulipanglass. Fargen har en vakker ferskenfarge som minner om lys gylden rosé. Tett og fin skumtopp, og lett tåkete.

Smaken domineres noe av det jeg assosierer til bjørk. Ølet balanseres mellom lett bitterhet og en del maltpreg, men likevel lett og fin øl.

Til hovedretten som er bog av reinsdyr trukket i øl (pale ale), med gulrotpuré og en aldeles nydelig sjy av reinsdyrkraft, fløte og pale ale som har fått småkoke i 2-3 timer, serverer han «Arbeidskar» irsk stout, brygget på chaga, en soppvekst som man – om man er heldig – kan finne på bjørk.

Øl med chaga

Arbeidskar, irsk stout med chaga. ABV 4,7%
Aroma: Kaffe, sjokolade,
Smak: kaffe, svak nøttesmak, noe tørr, men søtere ved mer temperering og ved middagen slutt.

Etter en relativ kraftfull for- og hovedrett, byr Alf Emil på en kraftfull dessert, en «Hiller IPA» med chaga, ABV ca 10%, og langtidslagret i to år.

Etter en relativ kraftfull for- og hovedrett, byr Alf Emil på en kraftfull dessert, en «Hiller IPA» med chaga, ABV ca 10%, og langtidslagret i to år.

Aroma: Mye aroma, litt karamell.
Smak: kraftig smak, humle, det jeg antar kommer fra chaga, karamell, lime, eukalyptus, maltsødme. Den fine mørke fargen kommer fra chagaen.

Så lurer du sikkert på hvor du kan få tak i ølet fra Juga? Da må du nok til Lakselv. Juga serveres foreløpig bare fra Alf Emils restaurant, men han røper at et brygg vil bli gjort tilgjengelig på Vinmonopolet mot jul. Og at han har flere smakfulle brygg under utvikling.
Jeg fikk smake på noen av dem mot å love ikke å røpe hva det er – men jeg kan i alle fall si at det er mye å glede seg til for oss som er glade i skikkelig lokalt øl!

Alf Emil viser meg rundt i det vakre bryggeriet han og broren har etablert for noen år tilbake. De har laftet et eget brygghus og fylt det med gjæringstanker av stål og mesketanker i 3 mm kobber. Det er tydelig at disse karene har ambisjoner.

Det var en fin dag på bryggeriet. Her fikk vi smake brygg som sto på tank, og høre om fremtidsplanene til nye brygg.
Bryggeriet er meget delikat og vi stikker gjerne innom for en prat igjen ved neste anledning.

Det vil komme noen video snutter, og kanskje en oppdatering til denne artikkelen, da tiden har blitt for knapp og må vike for andre prioriteringer.
Men håper blogposten inspirerer deg til å ta turen innom Juga Mikrobryggeri og se og smake selv.

Vi takker så mye for gjestfriheten og en fantastisk dag med god mat og herlig service!!

Denne omtalen er IKKE sponset

Ett svar på “Juga Mikrobryggeri”

Kommentarer er stengt.