En annen «ølhunn» i San Francisco – intervju

Publisert den

Kat Borgen, en annen ølhunn, som egentlig heter Ann Kathrine men har brukt kallenavnet Kat i noen tiår. Hun bor i San Francisco og elsker øl. Men kveik var ganske ukjent for henne inntil nylig. Det skal vel sies at kveik er ukjent for de fleste, men hun har uansett mange flere års erfaring som øldrikker enn meg..

Skal man tro utfra tatoveringen på armen er hun allerede en fan av den urnorske ølgjæren.

[This post is going to be translated to english very soon..]

Kat har tatoverert kveikring på armen

Jeg kom over et innlegg på «Kveik» gruppen på Facebook der Kat rapporterte fra en ølbar om arrangement «Kveiking Raid» i San Francisco. Jeg ble straks interessert i finne ut litt mer om hvordan kveikgjæret øl ble mottatt der.

Kat rapporterte fra en av San Francisco ypperste barer, Old Devil Moon, og fortalte at det var stor suksess og mange nysgjerrige som lot prøve norsk gardsøl eller andre øl med kveik. De hadde også et godt utvalg av IPAer med kveik for å vise at kveiken kan brukes i de fleste ølsorter.

Fordi Kat egentlig er norsk men gjort amerikaner av seg, ønsket jeg å høre med henne hvordan hun opplevde arrangementet, og hvordan hun ble introdusert for kveikøl og norsk gårdsøl for første gang .

Så jeg sendte henne en forespørsel skriftlig om hun kunne tenke seg å svare på noen spørsmål.

Når smakte du kveikøl første gang?
Bare noen få måneder siden, såvidt jeg vet. Hadde sett en gjærkrans hjemme på gården jeg vokste opp på, men det var på Østlandet, så jeg tipper det var noe farfar hadde fått i gave. (Han reiste mye i distrikts-Norge.)
Hvilke type øl var det du drakk første gang med kveik?
Viking Loud fra Almanac, en IPA tørrhumlet med citra, strata og mosaic.
Var det et øl du likte?
Jeg er ikke så glad i mosaic humlen, så har heldigvis smakt bedre siden!
Hvordan er kveik kunnskapen i Amerika slik du opplever det? 
Tror ikke øldrikkere generelt er så opptatt av ølgjær, men skjønner at de som er både hjemmebryggere og nerder (i ordets beste forstand!) er veldig begeistret. Aner ikke om det er en motegreie, men jeg synes det er skikkelig gøy at noe med så dyp forankring i norsk historie fortsatt kan mane en slik begeistring.
– Tror du amerikanere er åpne for norsk tradisjonsøl og andre «fremmede» øltyper, eller er det som i Norge at man helst vil ha sin «vante» øl? Hva er din oppfattelse? 
Kommer nok an på hvor i Amerika. I NYC og SF (hvor jeg bor) er øldrikkerne veldig åpne for nye smaker – det blir nesten litt for mye for meg. (Bare fordi man KAN lage en kaffe saison betyr det ikke at man MÅ.. ?)
Det var mange som ville smake kveik-øl,

Hennes favoritt kveikøl denne kvelden ble Konnjøl, et samarbeids-råøl mellom Nøgne Ø og William Holden. Andre tilbydere av kveika øl var Haandbryggeriet, og et samarbeidsbrygg mellom Voss Bryggeri og OEC Brewery, av de norske. Men utvalget av kveikøl denne kvelden var stort. De solgte visstnok ut de første kegene etter bare noen få timer, og det var kveikølene som var de første som ble tomme denne kvelden.

Kat laget forøvrig spillelisten til Old Devil Moon for kveikfesten, selvsagt med passende artister. 😉

Takker Kat som tok seg tid.